Introductie
Vaak krijg je als loper ergens in je loopcarrière te maken met een overbelastingsblessure of een traumatische blessure. In de meeste gevallen kan je een dergelijke blessure reeds voorspellen op voorhand, het gaat vaak over een slechte trainingsopbouw of een looppatroon die onnodig voor risico’s zorgt. Met een loopanalyse kan je gemakkelijk je looppatroon onder de loep nemen om te zien waar er aanpassingen moeten gebeuren. Dit kan gaan van zeer opvallende compensatiestrategieën, maar ook over kleine details die onnodig voor extra belasting zorgen. Als je rekent dat je gemiddeld 170 stappen per minuut zet bij het lopen en bij elke stap je gemakkelijk tot 3x je lichaamsgewicht moet opvangen, dan kan het vlug de foute richting uitgaan. Als we dan nog eens rekening houden met vermoeidheid die optreedt, valt men gemakkelijk terug naar een compensatoir looppatroon. Kortom, loophygiëne is cruciaal als je blessurevrij wilt blijven. Blessurevrij blijven betekent ook betere trainingsopbouw en vervolgens ook betere prestaties.
Tarieven
Eerste loopanalyse
90€
Eventuele opvolging
70€/u
Hoe gaan we te werk
Bij uw eerste loopanalyse nemen we eerst een volledig intake. Hierbij leren we de atleet in een uitgebreide anamnese beter kennen waarbij we het medisch en sportief verleden uitspitten, het ontstaansmechanisme van huidige of vroegere blessures in kaart brengen en mogelijke biopsychosociale factoren identificeren. Aan de hand van deze informatie gaan we gericht gaan testen in ons klinisch onderzoek waar er probleempunten aanwezig kunnen zijn in je lichaam. Zijn er verkortingen? Zijn er spierzwaktes? Zijn er dominanties in bepaalde spiergroepen ten opzichte van andere spiergroepen? Heb je de motorische capaciteit om stabiliteit te bewaren in bepaalde regio’s? Dit doen we aan de hand van:
Palpaties en inspectie
Spierlengtetesten
Spierkrachttesten met dynamometer
Dissociatietesten
Functionele testen met video-analyse
Na de anamnese en het klinisch onderzoek hebben we als het ware de plattegrond van je motorisch stelsel die eventuele gebreken, die we opmerken in je effectieve loopanalyse, kunnen verklaren. Bij het analyseren van je looppatroon maken we sterk gebruik van video-analyse waarbij we de beelden kunnen vertragen om zeker niets over het hoofd te zien. We voeren de loopanalyse uit op de loopband maar ook op straat of op het veld. Beide hebben een voor- en nadeel, vandaar dat we beide uitvoeren zodat we zeker zijn van onze analyse.
Aan de hand van hetgeen we kunnen concluderen, geven we jullie een gedetailleerd verslag van onze bevindingen, alsook advies over hoe het probleem aan te pakken en welke oefeningen of stretching dienen te gebeuren.
Wat krijg je mee
Na onze loopanalyse krijg je volgende zaken mee van ons:
Gedetailleerd verslag van het klinisch onderzoek
Video-materiaal van je loopanalyse
Gedetailleerd verslag van je loopanalyse
Advies voor oefeningen en stretching
Cue’s voor het aanpassen van je looppatroon
Wat moet je meenemen
Identiteitskaart
Handdoek
Loopschoenen en eventuele zooltjes
Eventuele medische beeldvorming
Eventuele vroegere loopanalyses
Sportieve (loop)kledij
Loopschema indien van toepassing